Brief aan betrokken instanties (5 juli)

Aan: Betrokkenen van o.a. Stichting Senioren Overleg Gestel, Van Abbestichting, Gemeenteraad, Bisdom en Parochie

Betreft: herbestemming Heilig Hartkerk, Eindhoven, 5 juli 2019 

Geachte dames en heren, 

U bent allen direct dan wel indirect betrokken bij de herbestemming van de Heilig Hartkerk in de Schrijversbuurt te Eindhoven. De werkgroep ‘Behoud Schrijversbuurt als woonbuurt’ heeft in de afgelopen maanden dan ook met u contact gehad. Het proces rondom de herbestemming is nu na ruim een jaar een nieuwe fase van besluitvorming ingegaan. Graag informeren we u over onze standpunten omwille van transparantie en om verrassingen te voorkomen in de procedures die zullen volgen. 

Ruim een jaar geleden werd de eerste aanvraag ingediend voor herbestemming van de kerk naar een game/entertainment-center. Destijds werd gesproken over besluitvorming middels de reguliere voorbereidingsprocedure. Inmiddels zijn we vijf vergunningsaanvragen van dezelfde ondernemer verder en blijkt ook dat de reguliere voorbereidingsprocedure niet de juiste was. Op dit moment is er voor het eerst een vergunningsverzoek in behandeling genomen en dat zal gebeuren volgens de uitgebreide voorbereidingsprocedure.  

Wij als werkgroep zijn naar aanleiding van gesprekken met de betrokken ondernemer, betrokkenen van parochie en gemeente tot de conclusie gekomen dat het gamecenter op geen enkele manier past in onze woonwijk. Het draagvlak in de wijk voor ons initiatief is groot: naast de ingevulde online petitie, zetten 930 bewoners hun handtekening tegen de komst van het gamecenter. De bezwaren die leven, zijn van uiteenlopende aard en volgens ons zwaarwegend. 
We zijn ervan overtuigd dat onze bezwaren standhouden in een eventueel beroep en daardoor de komst van het gamecenter op deze locatie onmogelijk maken. De werkgroep   heeft mede op basis van deze vooronderstelling daartoe geld ingezameld bij de buurtbewoners en een jurist ingeschakeld, maar zal ook gebruik maken van rechtsbijstand van meerdere belanghebbenden. We willen benadrukken dat we het méér dan jammer vinden dat het zo ver moet komen voor we kunnen praten over een oplossing die wel past. Op deze wijze kost dit herbestemmingstraject de gemeente, de parochie, de wijk én de ondernemer onnodig veel tijd en geld. Dit proces levert op deze manier o.i. alleen ‘verliezers’ op, terwijl het volgens ons in goed overleg tot betrokken en gezamenlijke besluitvorming kan komen.  
 

In de Schrijversbuurt heerst sinds jaren bij 95 procent van de bewoners het gevoel dat de wijk er niet op vooruit gaat, zoals u kunt zien in de buurtthermometer. Een slepende procedure zoals deze draagt aan die beleving niets goeds bij. Wat ons spijt is dat serieuze opties die wel goed bij de wijk pasten, door de parochie als verhuurder zijn afgewezen zodra het plan voor het gamecenter ontstond. In plaats van bestaande -goed passende- ideeën  naar een voor alle partijen bevredigende oplossing te brengen, wordt nu ingezet op maximaal eenzijdig gewin; de lusten voor de parochie, de lasten voor de wijk.  

Na gesprekken met andere geïnteresseerde partijen zijn we ervan overtuigd geraakt dat er snel te realiseren opties zijn die aan de wensen van alle belanghebbenden tegemoetkomen. Ook na een bezwaarprocedure over het voorliggende plan, blijven wij bereid tot het gesprek over een alternatief en we brengen graag de relevante partijen bijeen. We voeren dat gesprek echter liever eerder. 

Hoogachtend, 

Werkgroep ‘Behoud Schrijversbuurt als woonbuurt’ 

Marjo Korrel, Bert Vinken, Ton Bellemakers, Lies Baaijens, Wim Copier, Frank Koolen, Alex van de Rakt, Wouter Linckens.

Hierop hebben we een reactie via email ontvangen van Annet Hardon, Plaatsvervangend afdelingshoofd Ruimtelijke Ordening. Zij verwijst naar de lopende procedure en t.z.t. publicatie van het ontwerp-besluit via de gemeentelijke website.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: